BAGOLYIRTÁS- FALLÓSKÚT

A 24. Sz. műúton Mátraszentimréről Mátrakeresztes irányába haladva érjük el kb. 2 km múlva először Bagolyirtást. A település után, ha figyelmesen vezetünk, balra aszfaltozott utat találunk. Az egykor erdőgazdasági műút ma már mindenki számára használható. A Károlytárón-Gyöngyösoroszin át vezető út romantikus, sokkal rövidebb Gyöngyösig, mint Galyatető-Mátraháza felé! Gyöngyösorosziba érve a település szélén magán ásványgyűjteményt találunk.

Bagolyirtástól 3 km-re találjuk Fallóskútat. Mindkét település gyakorlatilag üdülőtelep. Az elmúlt évtizedekben rohamosan fejlődtek, a vállalatok, cégek üdülői mellett több száz magánüdülő is épült. Gyalogosan is érdemes felkeresni ezt a környéket, hiszen a Bagolyirtás-Fallóskút közötti sétaúton csodálatos rálátás nyílik Mátraszentimrére, Galyatetőre, távolban a Kékes csúcsa látszik. Fallóskúton találjuk a Mária-kápolnát, amely ismert zarándokhely.
 
 

Mária-kápolna

A felső-mátrai templomok közül talán legismertebb a fallóskúti Mária-kápolna, ahová jelzett turistaút visz. Kényelmes sétával elérhető Mátraszentimréről. Az egyre bővülő Mária kápolnát ezrek keresik fel évente, ma már országszerte ismert zarándokhellyé vált. Autóbusszal vagy gépkocsival egészen közel juthatunk a kápolnához, ahonnan már csak pár száz métert kell gyalog megtennünk. A kápolna fehér tornya már messziről látszik. A szépen rendben tartott, gondozott környék meghitt hangulatot kölcsönöz az idelátogatóknak.

A kápolna előtt a különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációk Rácz Gábor iparművész alkotásai. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el ezek 1992-ben, melyhez még a tengerentúlról is érkeztek adományok. Közvetlenül a kápolna előtt két kiépített kútból meríthetjük a csodatevő vizet. 1996-ban elkészült a szabadtéri oltár. A kápolna előtt márvány Mária-szobrot találunk, amely ugyanekkor készült el. A szobor talapzatából két csapon át lehet majd vizet meríteni.

Az oltár előtti padokon megpihenhetünk, elgondolkodhatunk az élet dolgairól, rohanó világunkban egy kis csendet és békét teremthetünk magunknak. A kápolna bármikor látogatható, csoportok részére előzetes bejelentkezést kérnek. A kápolna történetéről az odalátogatóknak szívesen ad tájékoztatást hazánk egyetlen remetéje, Paszkál, azaz Szél Sándor, aki a látogatók tiszteletére megkondítja a harangot is.

A kápolna története viszonylag rövid időre nyúlik vissza. Sánta Lászlóné 1977-ben Hasznoson mondta jegyzőkönyvbe látomásait arról, hogy hogyan találták meg férjével együtt a forrást. Ennek alapján épült fel a fallóskúti kápolna. Sánta Lászlóné első látomása, melyben neki a Szűzanya megjelent, 1947-re nyúlik vissza. Erről és a későbbiekről tájékoztatta az egri érseket. Látomásainak csak később adtak hitelt, így is hosszú időbe telt, amíg elkészült a szobor, majd később a kápolna is. Id. Szabó István Kossuth-díjas szobrász készítette el a kegyszobrot, ám mivel a kápolna nem volt kész, Klára asszony házába került, majd később helyezték el a felépült kápolnában. Mai végleges formáját az 1970.es években nyerte el az épület

A messziről érkező turistákat, zarándokokat a kápolna szomszédságában szállás várja. Információ a mátraszentimrei plébániahivatalban kérhető. 37 / 376 446
 
 

 Vissza az elejére